Om Helsingborg

Helsingborg-flygfoto-crop01

Helsingborgs historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden. År 1070 omnämns staden av den tyske biskopen Adam av Bremen: “Det finns en kort överfart vid det baltiska havet vid Helsingborg, på vilket ställe Själland kan ses från Skåne, ett vanligt tillhåll för vikingar.” Helsingborgs plats där Öresund är som smalast har gett staden en strategisk position under lång tid. På medeltiden var staden och dess slott ett av Nordens mäktigaste fästen och därmed inblandat i mycket av den tidens maktspel. Under århundradena har Helsingborg varit skådeplats för flera politiska konflikter och stridigheter. De ständiga krigen har också gått hårt åt staden och dess bebyggelse. Sedan 1700-talet har dock staden levt en relativt fredlig tillvaro och på 1800-talet lyckades Helsingborg återhämta sig ordentligt genom att bli en av Sveriges snabbast växande städer som en viktig hamn- och industristad.

Sevärdheter
Både Sofiero slott och Fredriksdal museer bjuder in dig till njutning av vackra parkträdgårdar. Norra hamnen erbjuder en strandpromenad och vit sandstrand för sol och bad. Det arkitektoniskt kända kulturhuset Dunkers håller ansedda utställningar året om.

Läs gärna mer på Helsingborg.se/besökare.

Historiskt betydelsefulla platser du kan besöka är Kärnans borg och torn, shoppingstråket Kullagatan, Ramlösa brunnspark och Sankta Maria kyrka. Har du barn med dig är Tropikariet värt ett besök.

Helsingborgskarta
Kartor och broschyrer

Här kan du bland annat söka på ort, område eller adress. I vänstermenyn kan du välja olika lager på kartan, som visar eller döljer sådant som byggnader, vägar, lekplatser, kollektivtrafik med mera. Du kan också se flygfoto över staden.

Kulturkarta
Här kan du snabbt och lätt hitta till stadens kulturinstitutioner och museer. I kulturkartan har vi markerat stadens olika bibliotek, museer, teatrar och biografer.

Res gratis med lokalbuss
Vid Helsingborg Arena är det ont om parkeringsplatser. Med Ortopediveckans namnbricka reser du fritt med de gröna lokalbussarna. Se busskarta och tidtabell. Flera av hotellen erbjuder lånecyklar. Cyklar finns att hyra via Travelshop vid Knutpunkten centralt i stan. På vår parkeringskarta hittar du alla kommunala parkeringar. Den visar hur mycket det kostar per timme och hur länge du får stå på respektive parkering. I Helsingborg finns också parkeringshus och parkeringsanläggningar som drivs av privata aktörer. De platserna finns inte med på parkeringskartan.

Fria surfzoner
Du kan surfa gratis i stora delar av Helsingborg. Det finns åtta platser med fria nätverk. Nätet drivs i Helsingborgs stads regi. När du ansluter till en surfzon måste du först godkänna användarvillkoren för det trådlösa nätet.